JBC to the rescue

Geen kledij kopen die oneerlijk gemaakt is en slecht is voor het milieu is natuurlijk makkelijk gezegd.

De eerste weken ging dit goed. Af en toe nam ik een kijkje in een kringloopwinkel en als ik iets zag dat me aanstond nam ik het mee. Dit gebeurde echter heel sporadisch, je moet vaak echt de tijd nemen om hier iets te vinden. Na enkele weken merkte ik dat ik nieuwe kledij begon nodig te hebben. Niets vinden in een tweedehands kledingwinkel werd frustrerend en moeilijk om vol te houden. Dit is wanneer ik besloot om een ander alternatief te zoeken. 

Ik begon te surfen op internet en kwam terecht bij JBC.

Fair Wear Foundation

JBC – een puur Belgisch bedrijf dat werkt met Belgische ontwerpers en licenties- is aangesloten bij de Fair Wear Foundation (FWF). Dit is een organisatie die zich inzet voor betere werkomstandigheden voor werknemers in de textielindustrie in landen waar er kledij gemaakt wordt. Ze staan voor eerlijke kledij tegen een eerlijke prijs. 
Hun aandachtspunten zijn: 
– Geen gedwongen arbeid
– Geen discriminatie op de werkvloer
– Geen uitbuiting of kinderarbeid
– Vrijheid van vakvereniging en het recht om zich aan te sluiten bij een vakbond
– Betaling van een leefbaar loon
– Redelijke werkuren
– Veilige en gezonde arbeidsomstandigheden
–  Wettelijk bindende arbeidscontracten 

JBC wilt niet enkel goede werkomstandigheden in de het oog houden, ze nemen ook milieugerichte maatregelen. Zo hebben ze in verschillende collecties organisch katoen en respecteren ze de REACH reguleringen opgesteld door de Europese unie. Dit wil zeggen dat ze geen schadelijke chemicaliën tolereren die hierin omschreven staan. Het is zo dat dit in alle winkels in België verboden is, maar vaak worden hier nog overtredingen rond gevonden. JBC voert willekeurige testen uit op hun producten om er zo zeker van te zijn dat al hun kledij hieromtrent regulier is.

Als laatste heel belangrijke punt zijn ze gericht op dierenwelzijn. Ze hebben enkel pelsvrije collecties, maar ze accepteren ook geen kledij gemaakt met angora wol of veren van levend geplukte dieren. 

Andere leden van de FWF

Het is dankzij JBC dat ik de FWF leerde kennen. Naast deze winkel zijn er dus ook nog andere winkels vindbaar in belgië die hierbij aangesloten zijn. Een van eerste aangesloten bedrijven zijn Mayerline, ACP, Stanley & Stella en The Cotton group. Deze bedrijven zijn de voorlopers in België en verdienen hier veel meer credit voor dan ze momenteel krijgen!

Hier na kwam Bel&Bo in het spel terecht

Verder kan je onder andere sinds 2017 terecht bij de 8 belgische merken van de FNG group: Superstar, Limon, CKS, Baker bridge, Fred & Ginger, kiekeboe, Friday en Hilde&Co. Deze winkels hebben na hun eerste jaar een positieve score behaald op hun brand performance check raport. in dit rapport werd vooral aandacht besteed aan respect voor mensenrechten en de doorvoering en opvolging van de evaluatieprocedures op lokaal niveau. 

Als laatste nieuwkomer heeft de producent van de huismerken van e5 mode (ECG) beslist zich ook aan te sluiten bij deze organisatie. Dit bedraagt ongeveer 70% van de kledij hier. Het gaat over de merken D’Auvry, Liberty Island, l’histoire de Louise, de Libelle-collectie, Dansaert Blue, Dansaert Black en Deer Island. De externe leveranciers moeten zich wel houden aan de code of conduct, maar zijn niet aangesloten bij de FWF


De Fair Wair Foundation kan jammer genoeg niet garanderen dat de kledij 100% eerlijke handel is. Ze kunnen gelukkig wél beloven dat er een grote inspanning gedaan wordt om de arbeidsomstandigheden veel te verbeteren.

4 reacties op “JBC to the rescue”

  1. Hello! I could have sworn I’ve been to this site before but after browsing through many of the posts I realized it’s new to me.
    Anyways, I’m certainly happy I stumbled upon it and I’ll
    be book-marking it and checking back frequently!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *